Enl boken ‘Nye kyrka och församling’ finns beskrivet hur väckelsen drog genom Nye socken och där står omnämnt att Johan Strahl var en av de första att ansluta sig till missionskyrkan under 1860-talet. Kollade därför på måfå på www.libris.se om det fanns någon minnesskrift för missionsförbundet i Vetlanda eller Östra Härad. Och jag hade tur!

I minnesskriften för Östra Härads Missionsförenings första 70 år, 1864-1934, står att Johan Strahl (min farfars farfar) var dess allra första ordförande 1864-1868. Där fanns också ett kort på honom – det första jag sett! Jättekul!!

Blog Image

Där stod också att Carl Johan Strahl, en brorson till ovanstående Johan, hade på 1870-talet upplåtit lokaler åt missionsförbundet på sin ägor i Husqvarn i Alseda socken. I lokalerna hade bl a hållits söndagsskola.